la sal




LA SAL



PER A QUINS PROCESSOS ES NECESSÀRIA LA SAL

Controla la quantitat d'aigua del cos humà.

Regula els fluids corporals.

 Ajuda a que el cos estigui hidratat, introduint aigua a l'interior de les cèl·lules.

Ajuda a transmetre impulsos nerviosos i ajuda en la relaxació dels músculs.

La quantitat necessària que cal consumir es de 5 grams diaris però la població espanyola consumeix el doble de la quantitat necessària.

La sal es fa servir per conservar el peix.

També ens pot produir retenció de líquids.


 DIFERÈNCIES ENTRE LA SAL I EL SODI

Algunes diferències que hi ha entre la sal i el sodi són les següents:

La sal està composta per sodi i clorur, mentre el sodi es un element que a majoritàriament s’extreu entre altres.

La sal es fa servir com a condiment i per preservar alguns aliments, mentre que el sodi s’utilitza per crear sabons, en la industria tèxtil, en la elaboració de vidre...

Es recomana que a la nostra dieta substituïm la sal per el sodi (per exemple amb herbes aromàtiques) i reduïm la quantitat de sal.

El sodi i no la sal el que es pot trobar naturalment en alguns aliments (en baixes quantitats).
Els nostres aliments, la sal té com a funció de donar gust; mentre que el sodi es necessari en la nostre dieta, perquè contribueix a certes funcions del organisme.

Algunes fonts del sodi són:

·         Fruita (poma, llimona...)

·         Olis

·         Carns (porc...)

·         Peixos (llenguado, lluç...)

·         Dolços (pastisseria industrial...)

  EQUILIBRI SODI POTASSI

L’equilibri entre sodi i potassi és important per mantenir el volum cel·lular, per fer entrar els aliments i descartar-ne els residus que no són bons per el nostre cos, manté l’equilibri entre sodi i potassi, protegeix elèctricament la membrana.

Una dieta amb molt poca fruita i verdura combinada amb uns aliments amb molta sal pot produir deficiència de potassi. I una dieta amb molta fruita i verdura i pocs aliments amb sodi pot produir una deficiència de sodi. Cal que la dieta estigui equilibrada, tant amb sodi com amb potassi.

La falta de potassi a la dieta pot provocar hipertensió.

Alguns exemples de fonts de sodi són:

·Aliments naturals

·         Mariscs

·         Alguns peixos (sardines, llenguado, anxoves, lluç, etc.)

·         Derivats làctics (formatge, iogurts, etc.)

·         Carns

·         Algunes verdures (bleda, api, etc.)

Alguns exemples de fonts de potassi són:

·         Aliments vegetals (plàtans, alvocats)        

            
 SAL I HIIPERTENSIÓ

 Una dieta alta en sal té poc efecte a curt termini sobre la pressió arterial en persones hipertenses però per raons poc clares el seu consum prolongat s’associa amb la hipertensió.

  La pressió osmòtica pot definir-se com la pressió que s'ha de posar a una solució per aparar el flux net de dissolvent a través d'una membrana semipermeable.

   Una solució hipotònica, anomenada també hipotona, és una solució en la qual el solvent (com pot ser un plasma diluït) té una menor concentració de solut (sals, etc.) que la que hi ha al mig cel·lular intern (o citoplasma).


CONSEQÜÈNCIES DEL CONSUM ELEVAT DE SAL

Encara que sigui necessària per el correcte funcionament del cos, si es consumeix en excés ens pot causar malalties com per exemple la hipertensió arterial.  Fa que les artèries, que transporten la sang  perdin elasticitat i es tornin més rígides, dificultant el treball del cor i els ronyons. Aquesta malaltia  és la principal causa d'ictus i una de les més importants d'infarts, que són dos dels motius més freqüents de mort i de discapacitat en els últims anys.

COM PODEM SUBSTITUIR LA SAL?

Algunes estratègies per reduir el consum de sal són:

-Revisar les etiquetes dels productes per saber quina quantitat de sodi porta cada aliment

-Reduir el consum de sal afegida després dels àpats cuinats

- Evitar prendre begudes i medicaments que tenen gas

- Acostumar al paladar a menjar aliments amb poca sal: Reduir els aliments que tenen molta sal com aliments preparats, embotits, conserves i fumats, consumir aliments pobres en sal com els aliments frescos i congelats…


SAL I DESHIDRATACIÓ

La sal és un ingredient que pot retenir molts líquids. La sal reté i perd líquids dins del nostre organisme. Si mengem molts aliments rics amb sal, el nostre organisme reté molts líquids i els podem perdre per exemple quan suem, quan fem pipí, etc. Això provocaria que ens infléssim. En canvi si mengem molt aliments que no contenen sal, el nostre per líquids.  Si nosaltres fem esport i suem, perdem sal, i llavors el nostre organisme no reté líquids, per això es important que després de fer esport ens hidratem amb productes que siguin rics en sal, per recuperar la sal que hem perdut.

TIPUS DE SALS EN LES BEGUDES ENERGÈTIQUES

Els dos components que apareixen en abundància en les begudes energètiques són:

TAURINA : La taurina és un antioxidant potent. També està implicat en la transmissió de l'impuls nerviós, l'estabilització de la membrana cel·lular i els processos del sistema immune. La taurina és un producte que evita l'oxidació dels greixos i d'aquesta manera és capaç de retardar l’oxidació dels aliments.

CAFEÏNA: La cafeïna s'absorbeix i passa ràpidament cap al cervell. No s'acumula en l'organisme. Surt del cos en l'orina moltes hores després d'hav
er estat consumida. També pot excitar o estimular al cervell i el sistema nerviós, també pot fer-se servir per reduir la fatiga.









CONCLUSIONS

Les conclusions que hem tret sobre l’annex de la sal han estat:

·    Que la sal no sempre és dolenta, tan sols és dolenta si la consumim en una quantitat exacte.

·         Durant el nostre dia a dia necessitem sal per recuperar les sals que anem perdent. El nostre organisme sempre necessita una quantitat de sal per poder retenir líquids. Si no tenim aquesta quantitat de sal l’hem de recuperar menjant o bevent aliments que siguin rics de sal. Per exemple quan fem esport i suem per això és important que quan acabem recuperem les sals perdudes.

·         La sal és un producte important per a molts processos.

·         Podríem reduir el consum de sal amb diverses maneres.

·         Les begudes energètiques porten sals.

·         Un alt consum de sal a llarg període ens podria causar alguns problemes.

·         Hi ha altres productes que a vegades actuen com la sal (sodi, potassi)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

els greixos

Pressupost