la sal
LA SAL
PER A QUINS
PROCESSOS ES NECESSÀRIA LA SAL
Controla la
quantitat d'aigua del cos humà.
Regula els
fluids corporals.
Ajuda a
transmetre impulsos nerviosos i ajuda en la relaxació dels músculs.
La quantitat
necessària que cal consumir es de 5 grams diaris però la població espanyola
consumeix el doble de la quantitat necessària.
La sal es fa
servir per conservar el peix.
També ens pot
produir retenció de líquids.
DIFERÈNCIES ENTRE LA SAL I EL SODI
Algunes
diferències que hi ha entre la sal i el sodi són les següents:
La sal està
composta per sodi i clorur, mentre el sodi es un element que a majoritàriament
s’extreu entre altres.
La sal es fa
servir com a condiment i per preservar alguns aliments, mentre que el sodi
s’utilitza per crear sabons, en la industria tèxtil, en la elaboració de
vidre...
Es recomana
que a la nostra dieta substituïm la sal per el sodi (per exemple amb herbes
aromàtiques) i reduïm la quantitat de sal.
El sodi i no
la sal el que es pot trobar naturalment en alguns aliments (en baixes
quantitats).
Els nostres
aliments, la sal té com a funció de donar gust; mentre que el sodi es necessari
en la nostre dieta, perquè contribueix a certes funcions del organisme.
Algunes
fonts del sodi són:
·
Fruita (poma, llimona...)
·
Olis
·
Carns (porc...)
·
Peixos (llenguado, lluç...)
·
Dolços (pastisseria
industrial...)
EQUILIBRI SODI POTASSI
L’equilibri
entre sodi i potassi és important per mantenir el volum cel·lular, per fer
entrar els aliments i descartar-ne els residus que no són bons per el nostre
cos, manté l’equilibri entre sodi i potassi, protegeix elèctricament la membrana.
Una dieta
amb molt poca fruita i verdura combinada amb uns aliments amb molta sal pot
produir deficiència de potassi. I una dieta amb molta fruita i verdura i pocs
aliments amb sodi pot produir una deficiència de sodi. Cal que la dieta estigui
equilibrada, tant amb sodi com amb potassi.
La falta de
potassi a la dieta pot provocar hipertensió.
Alguns
exemples de fonts de sodi són:
·Aliments naturals
·
Mariscs
·
Alguns peixos (sardines, llenguado,
anxoves, lluç, etc.)
·
Derivats làctics (formatge, iogurts,
etc.)
·
Carns
·
Algunes verdures (bleda, api, etc.)
Alguns
exemples de fonts de potassi són:
·
Aliments vegetals (plàtans,
alvocats)
SAL I
HIIPERTENSIÓ
Una dieta
alta en sal té poc efecte a curt termini sobre la pressió arterial en persones
hipertenses però per raons poc clares el seu consum prolongat s’associa amb la
hipertensió.
La pressió
osmòtica pot definir-se com la pressió que s'ha de posar a una solució per
aparar el flux net de dissolvent a través d'una membrana semipermeable.
Una solució
hipotònica, anomenada també hipotona, és una solució en la qual el solvent (com
pot ser un plasma diluït) té una menor concentració de solut (sals, etc.) que
la que hi ha al mig cel·lular intern (o citoplasma).
CONSEQÜÈNCIES
DEL CONSUM ELEVAT DE SAL
Encara que
sigui necessària per el correcte funcionament del cos, si es consumeix en excés
ens pot causar malalties com per exemple la hipertensió arterial. Fa que les
artèries, que transporten la sang perdin elasticitat i es tornin més
rígides, dificultant el treball del cor i els ronyons. Aquesta malaltia
és la principal causa d'ictus i una de les més importants d'infarts, que
són dos dels motius més freqüents de mort i de discapacitat en els últims anys.
COM PODEM
SUBSTITUIR LA SAL?
Algunes
estratègies per reduir el consum de sal són:
-Revisar les
etiquetes dels productes per saber quina quantitat de sodi porta cada aliment
-Reduir el
consum de sal afegida després dels àpats cuinats
- Evitar
prendre begudes i medicaments que tenen gas
- Acostumar
al paladar a menjar aliments amb poca sal: Reduir els aliments que tenen molta
sal com aliments preparats, embotits, conserves i fumats, consumir aliments
pobres en sal com els aliments frescos i congelats…
SAL I
DESHIDRATACIÓ
La sal és un
ingredient que pot retenir molts líquids. La sal reté i perd líquids dins del
nostre organisme. Si mengem molts aliments rics amb sal, el nostre organisme
reté molts líquids i els podem perdre per exemple quan suem, quan fem pipí,
etc. Això provocaria que ens infléssim. En canvi si mengem molt aliments que no
contenen sal, el nostre per líquids. Si nosaltres fem esport i suem,
perdem sal, i llavors el nostre organisme no reté líquids, per això es
important que després de fer esport ens hidratem amb productes que siguin rics
en sal, per recuperar la sal que hem perdut.
TIPUS DE
SALS EN LES BEGUDES ENERGÈTIQUES
TAURINA
: La taurina és un antioxidant potent. També està implicat en la transmissió de
l'impuls nerviós, l'estabilització de la membrana cel·lular i els processos del
sistema immune. La taurina és un producte que evita l'oxidació dels greixos i
d'aquesta manera és capaç de retardar l’oxidació dels aliments.
CAFEÏNA:
La cafeïna s'absorbeix i passa ràpidament cap al cervell. No s'acumula en
l'organisme. Surt del cos en l'orina moltes hores després d'hav
Les conclusions
que hem tret sobre l’annex de la sal han estat:
·
Durant el nostre dia a dia necessitem sal per
recuperar les sals que anem perdent. El nostre organisme sempre necessita una quantitat
de sal per poder retenir líquids. Si no tenim aquesta quantitat de sal l’hem de
recuperar menjant o bevent aliments que siguin rics de sal. Per exemple quan
fem esport i suem per això és important que quan acabem recuperem les sals
perdudes.
·
La sal és un producte important per a molts processos.
·
Podríem reduir el consum de sal amb diverses maneres.
·
Les begudes energètiques porten sals.
·
Un alt consum de sal a llarg període ens podria causar
alguns problemes.
·
Hi ha altres productes que a vegades actuen com la sal
(sodi, potassi)







Comentaris
Publica un comentari a l'entrada