les etiquetes dels aliments

L’ETIQUETATGE             
                

INFORMACIÓ DE LA CADUCITAT I EL CONSUM PREFERENT

La diferència entre la caducitat i el consum preferent és que: quan l’aliment arriba a la data de caducitat es fa malbé i si deixem passar molts dies ens pot fer sentir malament. Hem d'anar amb compte amb els aliments caducats, sobretot amb els ous. En canvi quan un producte quan arriba a la data de consum preferent l’aliment comença a perdre gust, o olor però en cap moment vol dir que ens hagi de fer mal, ens el podem menjar tranquil·lament. Per exemple un paquet d’arròs té una data de consum preferent de 06-18. En aquella data, l’arròs pot perdre gust, olor, però no ens faria mal. En canvi un bistec té una data de caducitat del 16-01. Podria ser que no en aquella precisa data el bistec ens fes mal, però a partir d’aquella data el bistec se’ns podria posar malament.


INFORMACIÓ NUTRICIONALS


ALIMENT
NUTRIENTS BÀSICS (per ordre creixent)
EXEMPLES




Pa ratllat
Hidrats de carboni (glúcid) 80 grams
Proteïnes 10 grams
Fibra alimentària (glúcid) 3,2 grams
Greixos 1,1 grams
Greixos saturats 0,6 grams
Sal (mineral) 0,3 grams
Conté:
·         Glúcids: pa, pasta...
·         Proteïnes: carn, peix...
·         Greixos: oli, mantega...





Alls


Hidrats de carboni (glúcid) 33 grams
Proteïnes 6,4 grams
Fibra alimentària (glúcid) 2,1 grams
Greixos 0,41 grams
Greixos saturats 0,09 grams
Sal (mineral) 0,16 grams


Conté:
·         Glúcids: patates, dolços...
·         Proteïnes: llegums, llet...
·         Greixos: xocolata, embotits...





Llet
Hidrats de carboni (glúcids) 4,65 grams
Proteïnes 3,15 grams
Greixos 0,55grams
Greixo saturats 1 gram
Sal (minerals) 0,1 grams
Calci (minerals) 120 mil·ligrams

Conté:
·         Glúcids: macarrons, fideus...
·         Proteïnes: fruits secs, ous...
·         Greixos: pastisseria industrial...
·         Minerals: sal, calci...



INFORMACIÓ AL·LÈRGENS

Els al·lèrgens són productes que poden causar al·lèrgies o intoleràncies al consumidor. S’ha d’informar al consumidor si en  un producte hi ha algun al·lergen. Afecten a totes les persones que ho consumeixin i tinguin algun tipus d’al·lèrgia o intolerància a algun dels components.

Per exemple:

Cereals que contenen gluten (blat, ordi, civada...).

Crustacis.

Ous.
     
      Peix.

     Cacauets.

Soja.

Llet i els seus derivats.

         Fruits secs.

        Mostassa.

     Api i els seus derivats.
...

TIPUS D’ADDITIUS

COLORANTS: donen color als aliments. Ex: pebre vermell dolç.

CONSERVANTS: impedeixen que els microorganismes es desenvolupin això permet que els aliments durin mes temps en bon estat. Ex: sal.

ANTIOXIDANTS: Retarden l’oxidació dels greixos dels aliments i eviten que tinguin mal gust.. Ex:cacau, llegums…

ESTABILITZADORS: Llenguado, les sardines, les anxoves o el lluç s’utilitzen per mantenir la textura i l’aspecte d’aliments com ara salses, batuts, i gelats.

EDULCORANTS:  proporcionen un gust dolç però no es sucre com la sacarina. Ex: sucre
ANTIAGLOMERANTS: eviten que els productes s’endureixin i facin grumolls.

AROMATITZANTS: proporcionen aroma als aliments.


EL TALLER DE L’ISIDRE
La unió Europea va aplicar una norma al 2011 sobre la facilitat alimentària.
Els aliment els podem comprar de dues maneres:
  • Empaquetat
  • Granel
Aquest dos tipus ens han de informar de tots els aliments que porten.
L’etiquetatge de cada aliment té unes obligacions necessàries, que són les següents.
  • Nom del producte
  • Llista dels ingredients i additius que porten
  • Substàncies que causen al·lèrgies i intoleràncies
  • Pes i nombre de d’unitat Instruccions.
  • Alcohol
  • Informació nutricional.
  • Data de caducitat de l’aliment.
  • Lloc on ha estat creat, país d’origen o lloc de procedència.



El 90% de productes estan mal etiquetats.
Quan s’envasa un aliment es fan servir productes químics que poden produir més al·lèrgies. Els aliments que han de figurar mencions addicionals són:


  1. Aliments envasats amb determinats gasos.
  2. Aliments que continguin edulcorants 
  3. Aliments que continguin àcid glicirízic o la seva sal d’amoni.
  4. Begudes amb un contingut elevat de cafeïna o aliments amb cafeïna afegida
  5. Aliments amb fitosterols, èsters de fitosterol, fitostanoles o èsters de fitostanol afegits (carn congelada, preparats carnis congelats i productes de la pesca no transformats congelats) 
  6. El llistat d’ingredients de cada etiqueta va de major quantitat a menor.
Hem fet dos experiments. el primer que ens han explicat ha set que el peix congelat té una capa de gel per sobre i que quan el van pesar pesava 500 grams, però quan li van treure la capa de gel pesava 180 grams, per lo tant que el peix es més car.
El segons experiment que hem fet tractava de que tenim de prova 3 iogurt i dir de que era, el primer iogurt era de color rosa i ens pensàvem que era de maduixa, però el gust era de plàtan, el segon era rosa més fosc i també ens pensàvem que era de maduixa i tenia gust a llimona i finalment el tercer era de color groc i tenia gust a maduixa.





LES ETIQUETES EN EL NOSTRE MENÚ


Arròs (100g) : L’arròs té un valor energètic de 1455kJ, 343 kcal. Conté 0’7 g de greixos, 

dels quals saturats 0’2g. Conté 76g d’hidrats de carboni. I d’aquests 76g de sucre, 0g són 

sucres. Té 1 g de fibra alimentària. Porta 7’4g de proteïnes i 0’01g de sal.

Aquesta etiqueta posseeix tota la informació obligatòria que ha de tenir tota etiqueta. És 

una etiqueta que està ben etiquetada.


Llet (100ml): La llet té un valor energètic de 190Kj, conté 45kcal. Porta 1’55g de greixos, 1 

g de greixos saturats. Conté 4’65g  d’hidrats de carboni dels quals 4’65g són sucres. Té 

3’15g de proteïnes. Conté 0’1 g de sal i 120 mg de calci.

Aquesta etiqueta és bastant completa tot i que l’hi falten alguns detalls com per exemple 

anomenar els productes que poden causar al·lèrgies o intoleràncies.


Alls (100g) : Els alls tenen un valor energètic de 705kj i 166kcal. Conté 0’5g de greixos, 

dels quals 0’09 són saturats. Conté 33g d’hidrats de carboni, dels quals 1,0g són sucres. 

Porta 2,1g de fibra alimentària i 6,4g de proteïnes. Porta 0’16g de sal.

Aquesta etiqueta no és del tot completa. Hi falten alguns detalls com per exemple la data 

de caducitat o la del consum preferent.


Tonyina (100g) : 100 g de tonyina tenen un valor energètic de 1159kj i 281kcal. Conté 20 g 

de greixos dels quals 3.1g són saturats. No porta hidrats de carboni i tampoc porta sucres.

Porta 24g de proteïnes i 1g de sal.

Aquesta etiqueta està ben etiquetada. Hi ha tota la informació necessària.


Amanida (100g) : L’amanida té un valor energètic de 61kj i 15kcal. Conté 0’5g de greixos 

dels quals 0’1g són saturats. Hi ha 0’5g d’hidrats de carboni dels quals 0’5g són sucres. Hi 

ha 2’9g de fibra alimentaria i 1’3g de proteïnes i 0’10g de sal.


Aquesta etiqueta conté tota la informació obligatòria que es demanen a les etiquetes.


FUNCIONS DELS ADDITIUS 





  • Potenciadors del sabor: serveixen per que el producte augment-hi el sabor ex: doritos.
  • Emulgents : emulgent és una substància que ajuda en la barreja de dues substàncies que normalment són difícils de barrejar ex:nocilla.
  • Espessidors: serveixen perqu els alments liquids o poc espesos augmentin la seva Viscositat. ex: flam.
  • Estabilitzants: aportan consistencia als aliments ex: gelat.
  • Antioxidants: serveixen perque els alments no s’oxidin ex: butifarra.
  • Conservants: serveixen per que es aliments es conservin millor ex: bolleria.
  • Colorants: serveixen per donar un color mes atractiu ex: gominoles.
  • Edulcorants: serveixen per endolçir el product ex: Cocacola zero.

Per qué serveixen els additius? Perqué els productes adoptin unes caracteristiques que no tenien naturalment.



CONCLUSIONS

Les conclusions que hem tret sobre com interpretar una etiqueta són:

  • S'ha d'informar o bé de la data de caducitat o bé de la data de consum preferent.
  • S'ha de donar informació nutricional.
  • S'ha d'informar si hi ha algun al·lergen.
  • Els additius serveixen per millorar els processos d'elaboració o conservació dels aliments. La seva finalitat és mantenir la qualitat nutritiva dels aliments, obtenir productes més atractius i facilitar l'elaboració d'aliments sanitàriament segurs.
  • Les empreses alimentàries juguen molt amb els aliments per vendre més.
  • Els additius són una part important de l'aliment.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

els greixos

DINAR AMB ELS DE PRIMER